2.10.10

Atestat de puericultura

Pe scurt şi la obiect.
Pentru cine nu ştie, taţii pot beneficia de încă 10 zile (lucrătoare) de concediu, pe lângă cele 5 date prin lege.
Bine, şi astea 10 sunt date tot prin lege, în anumite condiţii.

Din punct de vedere legislativ:

Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2007-2010

ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:

c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;

Pe lângă asta:

HG 244/2000 Normele de aplicare a LG. 210/1999 privind concediul paternal:
ART. 6
(1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condiţiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
ART. 7
(1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.
(2) Cursul de puericultură va fi ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.
(3) În urma verificării noţiunilor dobândite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
(4) În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului în condiţiile prevăzute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor prevăzute la alin. (1) şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului de familie.
Surse:
www.parinti.com
www.sarcina-nasterea.ro
forum.desprecopii.com
www.itmconsulting.ro

Cu alte cuvinte, Cursul de Puericultură se ţine de către medicul de familie al tatălui, dar aşa cum am observat în ultima vreme, există şi instituţii care ţin astfel de cursuri. Recomandarea mea este ca atunci când vă duceţi la medicul de familie să vă duceţi şi cu textul legii în mână, pentru că mulţi medici de familie nu cunosc aceste lucruri.

Un formular pentru atestatul de puericultură găsiţi pe Scribd, la adresa:
Atestat puericultură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu