7.2.11

6 luni fara 5 zile

Pe 3 februarie, a iesit un coltisor. In dreapta jos.
Iar de ieri, vrea sa-si bage piciorusele in gura.
Are gingiile umflate si in dreptul maselelor!! Dar o sa treaca cateva luni buuune pentru ele...

Inca putin si ajunge la 6 luni (pe 12).
Sta in fund singura pentru cateva secunde, apoi cade intr-o parte sau aterizeaza pe burta. Sprijinita de perne, sta cateva minute, desi capul o mai trage in fata, spre vreo jucarie colorata. Are toata viata inainte, o sa se plictiseasca de stat in fund la scoala sau la birou (daca va fi sa lucreze intr-unul).
Pare ca vrea sa se ridice in picioare, ii face mare placere sa o tii in picioare tinuta de subsuori. Nu ne grabim nici cu mersul, o sa mearga toata viata ei (in plus, ar trebui casa securizata complet).
E constienta de prezenta obiectelor - ii ascund o jucarie in spatele ei si se uita furioasa la mine; pare a sti ca e pe undeva, chit ca n-o mai vede.



Inca ne bazam pe alaptat, diversificarea e dificila cand copilul incepe sa se strambe de cum ii pun bavetica. Asa ca am renuntat la abordarea traditionala "fa piure, pune bavetica, aseaza-te cu copilul la masa si nu-l lasa se joace". O pun in fundulet, in patut (cu perne in jur, sa nu cada), ii dau ei o lingurita de bebelus (moale, s-o poata roade); fructele le "pasez" cu o lingurita - iau putin cate putin din fruct, iar pupla ajunge la o consistenta fina. Cand deschide copilul gura sa-si bage lingurita s-o roada, hop cu mancarea (cate un varf de lingurita). Se uita nedumerita cand da de fruct, dar inghite. Ok, nu ne putem juca foarte mult, ca se plictiseste sau oboseste sa stea in fundulet, dar nu se mai lasa cu plansete/urlete si buze stranse sa nu intre nimic.
Am rabdare, e important sa-i placa sa manance, pentru ca nu vreau sa ajungem la povesti: ia o gura ptr mama, vine elicopterul! si sa miiint copilul sa manance. La gradinita nu va sta nimeni cu ea o juma' de ora. Si in felul asta ajunge la 5 ani fara sa stie sa manance singura.
Poate sa stea si 5-5h30' fara sa manance, daca e printr-un loc interesant (un magazin, sau un loc cu alti copii care se joaca). Dupa cum poate sa vrea sa suga si la 1h dupa ce a supt.

Ca tot vorbim de mancare... una din marile probleme ale laptelui praf se leaga de uniformizare: toti copiii de o anumita varsta, indiferent de constitutie, stare sau pofta de mancare, trebuie sa manance la fel. De ex. 150 ml la o masa. 5 mese pe zi. Daca mananca mai putin, parintele se crizeaza ca e prea putin, nu mananca copilul, nu ia in greutate. Daca copilul mai vrea, parintele se crizeaza ca odrasla va ajunge obeza. De la cateva luni incolo, am observat ca o lasa mai moale cu cantitatea - s-au prins ei ca nu se intampla nimic rau daca la pranz vrea 120 si seara vrea 180 ml. Parintii astia ma compatimesc ca nu stiu cat suge fie-mea. dar eu ma bucur ca habar n-am. In unele zile, o duce bine; in altele, vrea mai putin - acum cu dintii, suge tare putin.

Are aproape 10 kg la aproape 6 luni. "Prea grea". "Are risc de obezitate". "Ce zice medicul?". Ei bine.... medicul zice ca e sanaroasa tun. Si cata vreme e si lunga (in jur de 70cm sau peste), e ok. N-a fost niciodata racita, n-a avut nici febra (un pic peste 37,5 dupa un vaccin. Totusi i-am dat Nurofen de 3 ori, Eurespal de 2 ori si Eferalgan de 2 ori. Pentru raguseala, dupa vaccin, dureri de dinti, urlete ("o fi copilul bolnav de plange asa").

Nu intentionez s-o trec pe lapte praf. Va suge cat va vrea (sper ca macar un an, si dup-aia sa poata bea si lapte de vaca). E grea, dar e vioaie, vesela si sanatoasa. N-o fi foarte avansata dpdv motric (nu se mai intoarce singura de pe burta pe spate), insa socializeaza suor, verbalizeaza cum poate. Nu spune nimic (prea) inteligibil, avem rabdare, o sa vorbeasca toata viata. Rade cand ii citesc in franceza si melodia ei preferata e Alouette.

Intra in sufragerie si primul lucru pe care-l face e sa se uite inspre monitor, sa vada daca se misca ceva pe-acolo. Iar daca punem Alouette, lasa jucariile, se opreste din plans si se uita la ecran. Sper sa mai mearga ceva vreme. N-are jucarii preferate ca sa se calmeze, nici sin suzeta nu trage, nici degetele nu si le suge. Pentru calmare, exista doar luat in brate si miscat rapid, Alouette si sanul (care nu-i prea place de cand cu dintii).

Ii place sa se uite in oglinda. Intinde mana spre reflexia ei, ca si spre alti bebelusi. Ii place la nebunie fata copilului de pe pachetele de scutece Libero. Se uita fix la oameni si e nedumerita cand ei o privesc si nu ii zambesc, mai ales daca ea le-a zambit prima.

Ca fire, pare destul de incapatanata. Foarte vesela, oscileaza intre stari (ca orice bebelus). Domnisoara Rasu'-Plansu'. Urla cat poate la imbracat (ca orice bebelus care se respecta!). Ii place la baie si sta la masaj.
E tare draguta, in general. Si e adorabila, in particular :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu